Onze woonplaats


BLOG (1)

'Welkom op mijn 'BLOG '

Hier kom je alle in's en outs te weten over

Hobby & Sieraden atelier:

Mooie Dingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over mij,

 -

Howdy, mijn naam is Thony (63j) Anno 2021.

Beeldend Kunstenaar, Kunst schilder, Glasbewerker, Leerbewerker, en Sieraden Designer...

-

We hebben een klein druk ateliertje, waar ik op mijn goede dagen hele mooie en aparte dingen probeer te maken. Inmiddels ben ik  bezig met een aantal prachtige edelstenen collecties. O.a. ook edelsteen sieraden, en zijn er weer nieuwe losse edelstenen erbij gekomen.

-

Doordat alle sieraden door mij stuk voor stuk met de hand worden gemaakt of vermaakt, schuw ik er niet voor om ook moeilijker Freubelwerk aan te pakken. O.a. leer ik nu ook om mooie Boloties of bv mooie custom gespen, dreamcatchers, bonechokers  te maken...

TIFFANY SOLDERING.

bezig in mijn voormalig atelier eind 2016
bezig in mijn voormalig atelier eind 2016

Tiffany Solderen

-                 Zelf  mooie edelsteen hangers leren maken:

*Dit is een korte uitleg hoe ik een TIFFANY Edelsteen sieraad maak,

en leg ik uit hoe ik via de 'Tiffany soldering methode een mooie hanger' creëer.

Ik kan ook deze Sieraden maken met bv glas,  seaglass of Tiffany glas waar ik met deze basisprincipes van het Tiffany solderen, zelf ook zilveren sieraden kan maken. Met behulp van bv sterling zilver, of copper folie en het zilversolderen met een kleine brander, en zelfs met de hete soldeerbout. 

-

Het is een uitstekende inleidende info over zilverkleurige sieraden maken, zonder dat je een fortuin hoeft uit te geven voor bv een intensieve dure soldeer cursus.

-

Verder probeer ik hierna mij meer te verdiepen in het ZILVERSMEDEN. Met sterling zilver 925#en dat valt niet mee. Voordat ik dit goed onder de knie heb, duurt het zeker nog een tijdje maar alle materialen heb ik nu in huis.  

-

Ditkeer houden we ons even bezig met een 'blauwe agaat edelsteen' met een platte achterkant, en platte zijkant, zoals je hier beneden ziet.

Dit heb je allemaal nodig: voor Tiffany Gemstone/ Glass soldering . . .

-

Een rol koperfolie met plakrand-+ een flesje: Flux Een rolletje soldeer tin, en natuurlijk een hete soldeerbout. !

Verder een platte edelsteen bv een platte agaat schijf of andere platte edelsteen...

Tiffany Gemstone Soldering

Hier zie je de koper folie, met plakrand. Deze kun je bij Ali of Wish goedkoop bestellen!!!

Tutorial 1: ok lets do it!

Tiffany solderen  Ik heb het zelf geleerd via YouTube waar men via deze nieuwe sieraden techniek met behulp van soldeer tin je een edelsteen randje mooi kan solderen tot een edelsteen hanger.

 

Deze techniek wordt ook gebruikt bij het maken van Tiffany glas beeldjes, bv een lamp, en kan dus nu ook worden gebruikt om er edelsteen of glassieraden mooier mee te maken. Het heeft nu nog geen nut om nu al bv open vuur te gebruiken, omdat het zo zou wegsmelten door de hoge temperatuur van open vuur.

-

Deze manier is tevens een beetje makkelijker om ook thuis te gebruiken, dan een hete soldeer brander met vuur (maar toch is de soldeerbout ook nog steeds héél erg warm, Dus Wees voorzichtig!.

-

De soldeerbout wordt hier gebruikt om het tin te laten smelten en de Tin te laten vloeien op de kopertape, die van te voren behandeld is met  de vloeistof en vloeimiddel: Flux.

-

Het is een rustgevende techniek om te doen en soms ook best even spannend vooral de 1e keer. Het wordt zeker ook zeer warm dus let op je vingers. Ook ik heb me al vaker verbrand maar ook ervaren edelsmeden gebeurt het wel eens! wanneer je bv tijdens het solderen

 de agaat slice in het midden probeert te houden en je even niet op let.

-

Oké op naar stap 2 ...

wikkel de koper-plak-folie rond de steen,

duw de koperfolie zo glad mogelijk rond de steen, eerst met je vingers

Daarna wrijf je met een hard stuk enigszins buigbaar plastic of zoals hier met een hard voorwerp voorzichtig de folie glad rond de steen

Nog een beetje bijwerken aan de randjes

Nu smeren we de Flux op de koper plak folie met bv een klein penseeltje of kwastje

leg alvast een vuurvaste steen klaar om te beginnen met het soldeerwerk...

Dan gaan we de Tin verhitten met de soldeerbout

Nu brengen we de hete TIN aan op de koper plak folie met de soldeerbout, en strijken we de Tin het rustig heen en weer, zodat het geleidelijk en egaal vloeit over de koperfolie. Zorg dat het mooi egaal dekt.

Hier zijn we zover klaar met de steen, nu volgt nog het oogje solderen...

Zoek een metalen oogje , deze mag van staal, of koper zijn. Breng wat hete tin aan en plaats het oogje met een knijptang of derde hand tegen de steen en soldeer de tin tussen het oogje en de steen, laat het daarna even afkoelen, waarna je na een halve minuut even checkt of het oogje vast zit...

Je kunt ook met bladgoud werken of met speciaal goud verf...

Veel soldeer plezier m vr gr Thony

Heb je een vraag of een suggestie, plaats hem dan hier beneden..

Ik zal zsm uw reactie beantwoorden!.

m vr gr Thony

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.